Extra anpassningar, utredningar och åtgärdsprogram

Extra anpassningar, utredningar och åtgärdsprogram

Skollagen tydliggör hur arbetsgången ska följas

När lärare, elev, vårdnadshavare eller annan uppmärksammar att eleven riskerar att inte utvecklas i riktning mot kunskapsmålen i läroplanen eller mot de kunskapskrav som minst ska uppnås eller om eleven uppvisar andra svårigheter i skolsituationen, ska skolan tillgodose elevens behov med hjälp av extra anpassningar eller utreda om eleven är i behov av särskilt stöd. Skolpersonal som sinsemellan samarbetar med elevhälsan upptäcker snabbare behov som uppstår i skolmiljön och kan snabbare agera därefter. 

För att skolan ska kunna sätta in rätt stödinsatser ställs höga krav på att kunna identifiera, analysera och bedöma elevens styrkor och svårigheter. Det ställer också krav på dokumentation och organisation för att möta styrdokumentens regleringar kring stödinsatser. 

Nu kör Helena Wallberg och jag på nytt en dag om extra anpassningar, utredningar och åtgärdsprogram i syfte att att stärka och utveckla förmågan att identifiera behov och bedöma stödinsatser.

Datum: Fredag 25 oktober 2019

Tid: 10.00 -16.00.

Plats: Sveavägen 98, Stockholm.

Kostnad: 3000:- plus moms per person. Anmälan görs via mejl: maja@alsasakerhet.se eller pedagogiskainstitutet@gmail.com

Syfte: att utveckla förmågan att identifiera, analysera och bedöma behov av stödinsatser på alla nivåer: skolnivå, gruppnivå, individnivå. 

Arbetsform: gruppsamtal, analys av utredningar och åtgärdsprogram, fallbeskrivningar, formulera utredningar och åtgärdsprogram.

Innehåll: styrdokumentens formuleringar, metoder för kartläggning och analys.

Litteratur:

Inför kursstart rekommenderar vi att läsa:

Allmänna råd för skolans arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram.

Studiepaket till Allmänna råd för skolans arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram.

Maja Lindqvist

Legitimerad lärare, specialpedagog, handledare och processledare. Författare till boken Elevhälsoarbete för specialpedagoger- en handbok (2017) och Kollegialt lärande – att handleda i skolans värld (2019)Studentlitteratur. Driver bloggen www.specmaja.se.

Helena Wallberg

Legitimerad lärare, specialpedagog, handledare. Författare till böckerna Formativ bedömning i praktiken (2013), Återkoppling för utveckling (2015), Att sätta betyg (2017) och Lektionsdesign (2019) Gothia Förlag. Driver bloggen Ett inkluderande klassrum: www.specialpedagogen.blog.

4 reaktioner på “Extra anpassningar, utredningar och åtgärdsprogram

 1. Hejsan
  Jag följer dig med största intresse och tycker det är lärorikt och intressant det du skriver om. Blev lite nyfiken då jag såg din föreläsning om bland annat utredningar.
  Jag söker egentligen forskning kring hur stor del av specped tid som läggs på pedagogiska utredningar. Men även kanske hur mycket pengar som satsas på pedagogiska utredningar i relation till hur mycket dokumentet används av de verksamma lärarna i klassrummen. Har du sprungit på någon sån forskning som du kan dela med dig av?
  Med vänliga hälsningar /jennie

  1. Hej Jenni!
   Tack för ditt mejl.
   Får börja med att be om ursäkt för mitt sena svar.

   Jag har tyvärr inte sprungit på någon forskning kring din frågeställning alltså ingen kunskap om hur många specar som arbetar med utredninger utifrån skollagen (kap 3.7.) eller hur mycket tid de lägger på uppgiften
   När jag är ute och samtalar med speckollegor märker jag att det ser lite olika ut med hur arbetet organiseras. Jag märker dock att det är många specar som stöttar lärarna i utredningsarbetet- allt från att samla information på skol-,grupp- och individnivå till analysarbetet och den pedagogiska bedömningen. Själv tänker jag att det arbetet inte är ett ensamarbete, att de personer som arbetar med eleven i skolan behöver vara aktiva arbetet för att det ska bli kvalitativt och utmynna i insatser som möter elevens behov.

   Hoppas att vi ses någon gång framöver.
   Ha en trevlig söndag!
   Glatt/Maja

 2. Hej!
  Jag ser att kursen om jag så gärna skulle vilja gå, går just idag!
  Finns denna kurs ”EXTRA ANPASSNINGAR, UTREDNINGAR OCH ÅTGÄRDSPROGRAM” någon gång senare i höst eller under vårterminen?
  Maja Eklund

  1. Hej Maja!
   Tack för ditt mejl.
   Kompetensutvecklingsdagar kring extra anpassningar, utredningar och åtgärdsprogram kommer även ske nästa termin.
   Jag lägger ut datum på min blogg i början på nästa termin.
   Hoppas att det blir bra.
   Ha en trevlig måndag.

   Vänligen
   Maja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.